IP certifiering


Standardägare:
Sigill Kvalitetssystem AB www.sigill.se
IP – certifieringssystemet
Sigill Kvalitetssystem AB äger IP-standarden, som är Sveriges ledande standard för certifiering av hållbar livsmedels- och blomsterproduktion. Med IP-certifiering åstadkommer du på ett enkelt och kostnadseffektivt sätt kvalitet och säkerhet i hela kedjan, från producent till konsument.
IP står för integrerad produktion. Det innebär att hela produktionsenheten med alla produktionsgrödor ses som en helhet. IP bidrar till en hållbar tillväxt inom produktion av livsmedel och prydnadsväxter. Ett hållbart jordbruk bygger på en resursbesparande och effektiv primärproduktion.
IP – certifieringen är uppbyggd i olika nivåer med olika certifieringsmoduler.
- Grundcertifieringen flyter på lagstadgade krav. Den säkerställer att produkterna har hög livsmedelssäkerhet och är trygga för konsumption.
- De odlare och producenter som är Sigill-certifierade är de som vill vara i framkant när det gäller hållbarhetsfrågor. De vill nyttja den senaste vetenskapen och forskningen och hjälper till att omsätta den i praktiken i odlingen eller i företagsverksamheten. I produktionen följer de IP Sigill produktionsreglerna, som sätter ribban betydligt högre än lagstadgade krav vad gäller miljöbefrämjande åtgärder. Sigill certifieringen innehåller även Grundcerifieringens krav. Därmed säkerställer en IP Sigill -nivåns certifiering såväl hög livsmedelssäkerhet men framförallt ett högt och ambitiöst miljöansvar.
- Tillvalscertifieringar finns för bl.a. Klimat och Naturbeteskött. Dessa kan man välja som komplemet till Sigill-nivåns certifiering.
- Kompletteringscertifieringen IP Arbetsvillkor är en fristående IP certifiering, som passar ett företag oberoende av produktionsinriktning. Det viktiga är att det finns tillämpligt arbetskollektivavtal för den bransch företaget verkar inom.
Certifieringsmoduler som redan används i Finland (i parentes certifieringens fokus):
- IP Grundcertifiering Frukt och Grönt (livsmedelssäkerhet i primärproduktion)
- IP Livsmedel Grundcertifiering (livsmedelssäkerhet i livsmedelsproduktion)
- IP Sigill Frukt och Grönt (livsmedelssäkerhet + miljöansvar i primärproduktion)
- IP Sigill Prydnads- och Plantskoleväxter (livsmedelssäkerhet + miljöansvar i primärproduktion)
- IP Sigill Nöt och Mjölk (livsmedelssäkerhet + miljöansvar i primärproduktion)
- IP Arbetsvillkor (arbetsvillkor och socialt ansvarstagande oberoende av produktionsinriktning)
- Tillvalsdel Klimat (klimatåtaganden)
- Tillvalsdel Naturbeteskött (befrämjande av biologiskt mångfald)
Mer information: Katarina Lassheikki, tfn 040 5520 267